Kúpa staršieho rodinného domu

Rozhodli ste sa pre zaobstaranie staršieho rodinného domu? Poradíme vám, ako predísť kúpe  ťažko  a  nákladne rekonštruovateľnej nehnuteľnosti.

Pri rozhodovaní sa o kúpe rodinného domu – staršieho rodinného domčeka v pôvodnom stave bez rekonštrukcie – je častým dôvodom nižšia  cena,  ako  aj  možnosť  úpravy  domu podľa vlastných predstáv. Naša prax často ukazuje, že na prvý pohľad dobrý stav nehnuteľnosti sa po odbornej prehliadke odhalí ako nedostatočný. Z hľadiska statickej kvality je najlepším stavebným materiálom klasické murivo z pálenej tehly alebo škvarobetónového kvádra. Tieto stavby sú vhodné na rekonštrukciu a dobudovávanie priečok. Domy z kamenného muriva sú vhodné ako rekreačné a príležitostne obývané objekty. Najväčšiu pozornosť je nutné venovať vlhkosti v obvodovom murive a jeho nasiakavosti, pretože práve tieto činitele môžu rekonštrukciu  značne predražiť a  časovo predĺžiť.

Kupujúci pri obhliadke domu často zabúdajú skontrolovať stav strechy a krovu. Strešné krytiny ako eternit a pálená škridla sú u nás bežné. Z pohľadu životnosti a údržby je na starších domoch výhodnejšia plechová strecha, ktorá pri správnej starostlivosti vydrží niekoľko desaťročí.

Pamätajme  na  to,  že  pri  rekonštrukcii  je dôležité, aby nehnuteľnosť bola pripojená na inžinierske siete (voda, kanalizácia, elektrina, plyn), ktoré by mali byť technicky spôsobilé na užívanie.  V opačnom prípade musí byť kupujúci pripravený prejsť procesom administratívnych úkonov, ktoré časovo predĺžia vykonanie všetkých stavebných prác. Práve nie je najlepší stav okien, dverí, vnútorných obkladov a sanity tvorí menej podstatnú časť výdavkov.

Pri kúpe staršieho rodinného domu je dobré poradiť sa s odborníkom s overenými stavebnými skúsenosťami a v spolupráci s realitným maklérom vykonať dôslednú obhliadku.

Tím KONEX REALITY