Splnil sa mi celoživotný sen!

Do 14 rokov žila v domčeku na dedine, ale v rámci výstavby železiarní  celú  jej  rodinu presťahovali  do  Šace  (Košice). Odvtedy túžila po svojom domčeku v tichej obci. Tento sen sa jej splnil, až keď mala 64 rokov!

Pani  Slivová,  počas  svojho  života ste  sa  sťahovali  viackrát.  Kde všade ste bývali?

Celé detstvo do 14 rokov som žila  na  dedine,  ale  v  rámci výstavby  železiarní  nás presťahovali do Šace (Košice). Bývala som tam od 15 do 64 rokov. V Košiciach som bývala na 4  rôznych miestach.  Už spomínaná  Šaca,  Národná trieda, sídlisko Terasa a znova Národná trieda.

Keď  to  môžete  zhodnotiť,  kde  sa Vám bývalo najlepšie?

Ak  porovnám  bývanie  na sídlisku Terasa a na Národnej triede, tak na Národnej triede sa  mi  žilo  podstatne  lepšie. Na  Terase  bol  veľký  hluk, pretože   som   bývala v paneláku pri hlavnej ceste. Keď som sa presťahovala na Národnú  triedu,  tak  tam  bol úžasný  pokoj.  Bol  to  tehlový bytový   dom   v   zátiší. Z týchto miest, dokedy som si nesplnila  svoj  sen,  sa  mi  tu bývalo najlepšie.

Prečo ste sa teda rozhodli pre kúpu rodinného domu?

Odkedy  nás  presťahovali  do  Košíc,  tak som  túžila  po  bývaní  vo  svojom domčeku.  Mala  som  vysnívaný  rovný domček s malými oknami, taký, v akom som bývala ako dieťa. V byte som bývala so synom a dcérou.  Keď dcéra pred 10 rokmi odišla, tak som ostala v byte sama so  synom.  Aj keď  som  chcela  vymeniť byt  za  dom  už  vtedy,  nenašla  som  pre také rozhodnutie oporu v rodine. Až po smrti  mamky  a  po  všetkých  tých problémoch , ktoré   ma   potom sprevádzali,  mi  dobrý  kamarát  poradil, aby  som  si  konečne  splnila  svoj celoživotný  sen  -  kúpila  dom  niekde  v okolí Košíc. To sa mi podarilo až vďaka Vám.

No ešte pred tým, než ste si mohli kúpiť nejaký dom, potrebovali ste predať byt v Košiciach na Národnej  triede.  Ako  to  všetko  prebiehalo?

Tono, môj kamarát, našiel ponuku Vašej kancelárie  -  rodinného  domu  v  obci Kuzmice. Dohodol si s Vaším maklérom termín  obhliadky.  Na  túto  obhliadku nikdy  nezabudnem. Keď  som zbadala ten  domček,  bola  som  rozhodnutá, že musí byť môj. Bol to presne môj vysnívaný dom. Rovný domček s malými oknami a drevenými trámami. Úplne ma uchvátil!

Ale pokiaľ viem, kúpili ste iný dom.

Áno,  našťastie.  Po  rozhovore  s  Vaším maklérom  som  zmenila  názor. Vysvetlil  mi,  že  tento,  síce  nádherný domček, je vhodný skôr ako chalupa než a trvalé bývanie. Dom bol postavený z nepálenej tehly a blízko pri dome tiekol potôčik. To spôsobovalo vlhnutie múrov. Na rekonštrukciu tohto domu a hlavne na  jeho  izoláciu  by  boli  potrebné ešte veľké finančné náklady.  Rozhodnutie nechal  Váš  maklér    na  mňa,  ale    po porade  s  mojím  kamarátom  som  sa nakoniec  rozhodla,  že  tento  domček nekúpim. Asi o týždeň na to mi ponúkol maklér Vašej  kancelárie  iný  dom, takisto v obci Kuzmice. Bol to prízemný štvorec vo veľmi zachovalom stave s nádherným pozemkom.  Toto  už  bol naozaj  dom  na  bývanie.  Bol  to  tehlový dom,  síce  v  pôvodnom,  ale  veľmi udržiavanom a  čistom stave. Ihneď som sa rozhodla,  že tento dom kúpim.

A  čo bolo ďalej?

Všetko  išlo  ako  po  masle. Ani  som sa nestačila  spamätať  a  už  som  bývala v  dome...  ale  to  myslím  naozaj vážne!  (smiech)  Celý  ten  proces, predaj  môjho  bytu  na  Národnej triede  v  Košiciach,  kúpa  domu v Kuzmiciach, to všetko  sa zrealizovalo v priebehu dvoch, najviac troch týždňov. Maximálna  ústretovosť  zo  strany maklérov  a  pracovníkov  Vašej  realitnej kancelárie,  neskutočne  priateľské jednanie a hlavne veľká  profesionalita... to  je  to,  na  čo  budem  stále  spomínať. Niekoľkokrát  prišli  po  mňa  autom  z Michaloviec do Košíc a chodili so mnou, či  už  do  Kuzmíc  alebo  po  úradoch. Doteraz sa navštevujeme s troma Vašimi maklérmi a keď má niektorý z nich cestu okolo  Kuzmíc,  tak  zabehne  na  kávu  a veľmi radi sa porozprávame. Len na tú sľúbenú „opekačku“ ich nemôžem dostať. (smiech)

Čo  by  ste  poradili  ľuďom,  ktorí  rozmýšľajú vymeniť bývanie v byte za rodinný dom?

Každý má svoju predstavu o bývaní, ale za seba môžem povedať, že pre mňa to bolo  najlepšie  rozhodnutie,  aké  som mohla  urobiť!  Ten  neskutočný  pokoj  a hlavne možnosť vyjsť kedykoľvek vonku na dvor, do záhrady. To mi chýbalo v byte, kdekoľvek som už bývala. Domček som si už trocha upravila, vymenili mi okná, dvere a urobili ďalšie drobné úpravy. Ešte keď mi zdravie dovolí, tak by som chcela urobiť pár úprav. Ale môžem povedať, že toto je ten môj vysnívaný dom! Každému, kto má  čas si užiť pohodu a domov, by som  zo  svojej  skúsenosti  odporúčala bývanie v rodinnom dome.

Monika Slivová, klientka KONEX REALITY